top of page

Гуљаш: Украјина не цени нашу помоћ

Шеф кабинета мађарског премијера назвао је успостављање националног јединства „најважнијим достигнућем” владе у протеклих дванаест година. Уједно је рекао Украјина не цени чињеницу да је Мађарска предузела највећу операцију хуманитарне помоћи у својој историји, јер уклања њене националне симболе из Закарпатја.



Гергељ Гуљаш је, обраћајући се учесницима Конференције мађарских медија Карпатског басена у Вишеграду, у северној Мађарској, рекао да су мађарски медији изван граница неопходни за постизање националног јединства. Он је захвалио мађарским медијима у Закарпатју, који раде у ванредним условима усред рата, на информисању локалног мађарског становништва.


Осврћући се на одлуку о уклањању статуе Турула, митске птице која је национални симбол Мађара, из замка Мукачево (Мункач) у западној Украјини, Гуљаш је ту меру назвао неприхватљивом и рекао да Украјина не цени чињеницу да Мађарска предузела највећу операцију хуманитарне помоћи у својој историји.


Министар је указао на анкете које показују да више од 50 одсто људи сада прати вести из "онлајн" извора, 40 одсто са телевизије, а само десет одсто путем штампаних медија. Он је признао да медији морају да функционишу као и сваки други бизнис, али је рекао да не треба дозволити да новинари који „активно и добро раде буду отпуштени због недостатка подршке".


Арпад Јанош Потапи, државни секретар задужен за везе са Мађарима у иностранству, изнео је податак да је 1,15 милиона етничких Мађара положило заклетву о држављанству. Додао је да је на последњим општим изборима гласало више од 318.000 етничких Мађара из расејања, од којих је 94 одсто подржало актуелна власт.

bottom of page