top of page

Гуљаш: Цене расту због санкција ЕУ

Била је грешка Брисела што је проширио санкције ЕУ на енергенте, јер су због тога цене почеле да расту, рекао је шеф кабинета премијера Гргељ Гуљаш у дебати на годишњем фестивалу Транзит у Тихању, на језеру Балатон.



Када је реч о безбедности снабдевања енергијом, Гуљаш је рекао да је мађарска држава набављала сирову нафту и природни гас по фиксним ценама: „Цена која се плаћала за нафту је до априла била око 21 долар, а цена гаса је такође била фиксна, око десетине данашње цене. Али након што је ЕУ проширила санкције на енергетски сектор, цене енергије су почеле да расту", рекао је он, назвавши ту меру „основном грешком“.


Гуљаш је рекао да би, гледајући цене на међународним тржиштима у петак, „куповина струје и гаса по тржишним ценама коштала више од 330.000 форинти (807 евра). Али захваљујући владином програму везаним за комуналне услуге, струја и гас заједно коштају 25.000 форинти за свако домаћинство, што значи да добијају подршку од 300.000 форинти месечно, рекао је он.


Упитан о растућим ценама хране, Гуљаш је рекао да је захваљујући плаћањима компаније МОЛ и банака, влада успела да успостави фонд за заштиту горње границе на рачунима за комуналне услуге.

bottom of page