top of page

Да ли је градска кућа на продају?

Опозициони градоначелник Будимпеште Гергељ Карачоњ демантује тврдње које су се појавиле у медијима, о плану за продају градске куће у којој се налази седиште руководства града, али портал Индекс износи документе другачије садржине.


Прича о плану за продају објекта је први пут избила у јавност у четвртак, када је у чланку који је написао главни уредник Индекса, наведено да руководство града Будимпеште жели да прода градску кућу. Неколико минута касније, градоначелник Карачоњ је негирао те наводе и критиковао портал због "ширења дезинформација".


Дан касније је, међутим, Индекс дошао до документа у коме није конкретно наведена Канцеларија градоначелника као продавац. Међутим, представљен је документ који су потписали Northern Rock, у име компаније без запослених и прихода, и Beák and partner, позната агенција за некретнине, где се каже да је Канцеларија градоначелника посредник у послу. Према документу, продајна цена већнице износила би ооко 100 милиона евра, плус ПДВ, што би укупно износило око 40 милијарди форинти (111 милиона евра).


Реагујући на чланак, вођа посланичке групе Фидеса у Скупштини града Будимпеште, Жолт Ланг, позвао је Карачоња да појасни да ли је упознат са разговорима о продаји зграде и да ли ће градоначелник покренути неки правни поступак због овог случаја.


Реагујући на прозивке, градоначелник је критиковао Индекс, поново негирајући тврдње овог порала: „Очигледно, Индекс наставља да шири лажне вести, поново пркосећи моралним начелима штампе и не чекајући одговор града Будимпеште. Јадно је како главни уредник Индекса, старог медија компаније која је подвргнута принудном уништењу, тврди нешто што уопште не одговара истини. Понављам: није донета никаква одлука о продаји Градске куће, нити је град предузео било какве кораке да она буде продата, па стога није дала ни упутства за то. Све друго је лаж.”


Карачоњ је најавио покретање правног поступка како би се открило да ли је неко лажно створио утисак да би Градска кућа могла бити продата.


bottom of page