top of page

Две амбасаде под једним кровом

"Током прошле године успоставили однос о колокацији са нашим мађарским суседима. Пре само неколико дана, на основу тог споразума, отворили смо своју амбасаду на Малти. На сличан начин имаћемо један систем - две амбасаде под једним кровом у Сантјаго де Чилеу, а постоје интересовање наших мађарских суседа да се они уселе у неколико наших амбасада на афричком континенту", каже Немања Старовић.


Немања Старовић

Социјалистичка Федеративна Република Југославија распала се пре 30 година, а последња вест гласи да њене наследнице улазе у продају објекта који је у Њујорку коришћен за сталну мисију при Уједињеним нацијама. Немања Старовић, државни секретар у Министарству спољних послова, открио је која је тренутна ситуација везана за објекте бивше СФРЈ.


- Прошло је пуних 30 година од распада СФРЈ и 21 година кад су државе сукцесори закључиле споразум о сукцесији. Тај процес је веома захтеван и комплексан. Зато он толико и траје - рекао је Старовић у јутарњем програму Kурир телевизије.


Државни секретар се осврнуо на реализацију анекса без споразума о сукцесији који је у надлежности Министарства спољних послова и тиче се расподела имовине СФРЈ.


- На почетку тог процеса предмет сукцесије је било 123 објекта у различитим државама света. Успостављене су универзалне формуле. Постоје процентуалне квоте где рецимо Савезној Републици Југославији припада 39,5 одсто, што се сада односи на Републику Србију док осталим државама сукцесорима припада мањи проценат. До данас од 123 објекта остало је нерешено само 16 објеката у 11 различитих држава света - рекао је Старовић.


Државни секретар је истакао да зграда у Њујорку неће бити откупљена већ продана ради постизања других циљева као и да ћемо задржати амбасаду у Берну.


- Kад говоримо о нашој сталној мисији у Њујорку, говоримо о згради изузетно великог значаја, историјског и материјалног, налази се у непосредној близини Централ парка. Нажалост, нама је увек била отежавајућа околност та њена велика вредност, говори се о неких 30 милиона долара. Постојале су неке и намере да се откупи та зграда од осталих држава сукцесора, међутим ,у међувремену је стигла понуда која је вредела чак 50 милиона долара и у том случају тај износ би био и сувише велик па је одлучено да се та зграда прода. Ми у овом моменту чекамо и одлуку других држава сукцесора. У том случају Србији би припало непуних 40 одсто те вредности и са тим новцем би решили проблем наше генералне мисије у Њујорку и конзулата - рекао је Старовић.


Додаје да је тендација је Србије да где год немамо објекте у свом власништву и где смо у закупу некретнина улазимо у процес стицања пуне својине тих власништва.


- Ситуација у Берну је нешто боља и имамо прилику да откупимо тај објекат од осталих држава сукцесора - рекао је Старовић.


Истакао је да је Србија успоставила однос о колокацији са Мађарском који ће значајно допринети смањењу трошкова и ширењу дипломатско-конзуларне мреже.


- Ми смо током прошле године успоставили однос о колокацији са нашим мађарским суседима. Пре само неколико дана, на основу тог споразума, отворили смо своју амбасаду на Малти, где нисмо имали своје представништво, а где десетак хиљада наших грађана живи и ради. На сличан начин имаћемо један систем - две амбасаде под једним кровом у Сантјагу де Чилеу, а постоје интересовање наших мађарских суседа да се они уселе у неколико наших амбасада на афричком континенту. То значајно смањује трошкове и повећава ширење ДK мреже - рекао је Старовић.

bottom of page