top of page

Десница: Право гласа повезати са писменошћу

Странка екстремне деснице Ми Хазанк жели да се право гласа повеже са способношћу читања и писања, каже заменик шефа странке Елод Новак. Он је на конференцији за новинаре рекао да је „за странке које планирају изборну превару најлакше да купе гласове оних који не умеју да читају и пишу“.



Иако странка Ми Хазанк нема намеру да било кога искључи из изборног процеса због његове етничке припадности, „овај проблем би могао највише да погоди Роме у Мађарској“, рекао је Елод.


Ова радикална странка такође тражи предузимање корака против куповине гласова и превоза бирача до бирачких места, "које се поред осталих метода практикују". Предлог би такође забранио двојним држављанима да се кандидују за функције у Мађарској, рекао је он.


Према предлогу странке, бирачи би могли да опозову посланике, а имунитет би био укинут. Даље, председник државе би био биран непосредним гласањем грађана, а не у парламенту, као до сада. Кандидати за премијера би морали да воде отворене дебате, а све странке би биле обавезне да напишу манифест, рекао је Новак.


bottom of page