top of page

Директор музеја отпуштен због изложбе

На иницијативу крајње десничарске партије "Наша домовина", коју је влада уважила, отказ је добио директор Мађарског националног музеја у Будимпешти Ласло Шимон, због оптужбе да пет фотографија на престижној изложби ''World Press Photo'' крши закон којим се деци ограничава приступ садржајима хомосексуалне природе.



“Примам к знању одлуку, али не могу да је прихватим. Kао отац четворо деце и као деда, одлучно одбацујем идеју да наша деца треба да буду заштићена од мене или институције којом руководим“, навео је Шимон на свом Фејсбук профилу.


Истакао је да ни он ни музеј нису намерно прекршили мађарски закон о заштити деце из 2021. Музеј је накнадно поставио обавештење на своју веб страницу и на улаз, да је изложба забрањена за посетиоце млађе од 18 година.


Фотографије о којима је реч приказују заједницу старијих припадника ЛГБТ популације који живе на Филипинима последњих деценија, деле дом и брину једни о другима у старости.


Министарство културе је у саопштењу написало да је Шимон отпуштен због непоштовања закона и “понашања које му је онемогућило наставак радног односа“.


Мађарска влада на челу са премијером Виктором Орбаном ограничила је доступност материјала који “промовишу“ или приказују хомосексуалност малолетницима у медијима, укључујући телевизију, филмове, рекламе и литературу.


bottom of page