top of page

ДК: Зашто је Волнер на слободи?

Демократска коалиција (ДК) упозорила је да постоји непоштивање процедуре у вези са случајем Пала Волнера, бившег државног секретара Министарства правде, који је под истрагом због наводног подмићивања и других кривичних дела.


Волнер је поднео оставку на своју функцију пре месец дана, а мађарски јавни тужилац је потом покренуо иницијативу за суспензију државног секретара, како би могао да се брани од оптужби да је током дужег временског периода примио суме од 2-5 милиона форинти (5.500-13.700 евра) од председника огранка судских извршитеља. Парламент му је укинуо имунитет на гласању 14. децембра.


Портпарол опозиционе ДК, Балаж Баркоци је на онлајн конференцији за новинаре рекао да Волнер није одведен ни у класични, ни у кућни притвор, што, како истиче, повећава могућност вршења политичког утицаја.


„Тужилаштво је омогућило Волнеру да омета истрагу уклањањем доказа и могућим утицајем на сведоке више од месец дана“, рекао је портпарол ДК-а.


Он је назвао необјашњивим то што је Волнер, као посланик владајућег Фидеса, још увек на слободи, иако није желео да сведочи, није одговарао на постављена питања, нити је, како истиче Баркоци, показао најмањи знак кајања.

bottom of page