top of page

ДК о побољшању положаја радника

Политика заснована на јефтиној радној снази и њеној експлоатацији мора да се заврши у Мађарској, рекла је Клара Добрев, посланица ЕП опозиционе Демократске коалиције (ДК), након консултација са синдикатима о европским прописима о минималној заради.



Добрев је назвала „симболичним чином“ то што је први пут разговарала као премијерка у сенци ДК, са синдикалним лидерима: „Мађарски радници били су прекомерно искоришћавани у последњих 12 година, делом кроз ускраћивање права синдикатима“, рекла је она на конференцији за новинаре и додала да ће кабинет у сенци ДК у наредним месецима израдити програм минималне зараде, заснован на прелиминарним консултацијама са синдикатима, удружењима послодаваца, економистима и друштвеним научницима, јер се „стварни рад на овом питању уопште не може очекивати од садашње владе”.


Кабинет у сенци ДК ће припремити акциони план о бољем заступању интереса мађарских запослених на европском нивоу, рекла је Клара Добрев.


ВФК, форум послодаваца, синдиката и владе, започео је у четвртак консултације у вези са минималном зарадом за наредну годину и гарантованом минималном зарадом за квалификоване раднике. Месечна минимална зарада у Мађарској је од 1. јануара ове године порасла за 19 одсто, на 200.000 форинти (493 евра) за неквалификоване раднике и на 260.000 форинти за квалификоване раднике.


bottom of page