top of page

ЕК ускраћује средства за мађарске пројекте?

Према извештају Политикоа, Брисел за сада неће дати зелено светло мађарском плану за коришћење фонда за опоравак Европске уније (РРФ). Мађарска влада је средином маја поднела свој план за коришћење РРФ-а, који предвиђа око 2,5 милијарде форинти (7,2 милијарде евра) за стратешке развојне пројеката током наредних шест година.


Вера Јурова

Иако је комисија имала око два месеца да одобри план (рок је истекао у понедељак), званичници ЕУ су у среду саопштили да се то неће догодити. Како пише Политико, објаснили су да се, према правилима, национални планови потрошње морају бавити „целином или значајним питањима“ из такозваних препорука за поједине државе. У случају Мађарске, један од захтева је „јачање антикорупцијског оквира, укључујући оснажење тужилаштва, бржи приступ јавним информацијама, као и јачање независности правосуђа“.


Раније је чак било извештаја о прекиду преговора, што су на крају демантовали и мађарски званичници, а и сама потпредседница Европске комисије Вера Јурова, пише овај портал.


Међутим, шеф Кабинета мађарског премијера Гергељ Гуљаш каже да "можда има питања о којима треба још разговарати" и тврди да је Европска комисија недавно формулисала „апсурдне захтеве“ у вези са стварима које су већ биле решене.


Нешто слично је синоћ потврдила и министарка правде Јудит Варга: "Истина је да је Комисија формулисала нове захтеве после усвајања мађарског Закона о дечјој заштити. Ови захтеви су очигледно повезани са прописима о заштити деце“, изјавила је она на свом Фејсбук профилу.


Варга је истакла мађарски став да „Брисел не може из било ког политичког разлога одузети оно за шта су мађарски грађани радили“.

bottom of page