top of page

Економија, политика и иновације у служби спасавања планете

У Будимпешти се данас одржава Дан иновација - Innovate for a Diverse Europe, конференција која окупља медије и врсне стручњаке из области технологије, енергије, зелене енергије, затим чланове Европског парламента и Владе Мађарске.



Овогодишња централна тема конференције је како нам технологија може омогућити прелазак на тзв. зелену енергију и како успоставити интегрисани еко-систем, ради спасавања планете Земље. Будући да економија у свему овоме има веома важну улогу, присутнима се данас у Будимпешти обратио и Петер Сијарто, мађарски министар спољних и послова и трговине.



- Из економске перспективе, обавеза наше владе је да Мађарска не буде у рецесији. Али како ћемо извести то? Лакше је причати о томе, него деловати. Постоји, заправо, једно решење, а то је да обезбедимо развој, иновације. Срећан сам што су нам кинеске компаније партнер на том путу, оне запошљавају Мађаре. Њихова улагања подржавају нашу владу - рекао је Сијарто и додао да данас чак 70% улагања долази са истока, а само 30% са запада. До пре деценију и по, фирме са истока су учествовале са тек 20% улагања, истакао је он.


Графикон на фотографији показује степен зависности Мађарске у погледу увоза струје:


Сијарто је такође истакао да је Мађарска отворена за електричне аутомобиле и споменуо највећи логистички центар на нивоу Европе, из те области, и то у Будимпешти. Kако каже, ако Мађарска не прихвати кинеске компаније - оне ће се окренути другим државама и тамо запошљавати и улагати.


- "Huawei" је у Мађарској присутан неко време, и срећан сам што могу да кажем да сам баш ја својевремено потписао стратешки договор с овом компанијом. Оно што је важно поменути, јесте да је Мађарска испланирала јасну стратегију, вредну 16 милијарди евра, са циљем да кроз неколико година достигне већи ниво декарбонизације. Свакако, занимљиво је видети како борба западних земаља против климатских промена наставља да напредује уз сарадњу са азијским, а пре свега кинеским компанијама, које су и даље неприкосновене на пољу иновација, технологије и вештачке интелигенције - истакао је Сијарто.


bottom of page