top of page

ЕУ: У току су убеђивања Мађарске

Министри спољних послова Европске уније не могу бити сигурни да ће данас бити постигнут договор о нафтном ембаргу Русији, рекао је шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борел. Oн је објаснио да постоје "снажне позиције неких држава чланица".

Шефови дипломатија земаља чланица ЕУ састаће се данас у Бриселу на редовном мајском Савету ЕУ, а прва тачка дневног реда састанка биће размена мишљења о Западном Балкану и утицају рата у Украјини на тај регион. Очекује се расправа и о увођењу ембарга на увоз руске нафте због руског напада у Украјини. Аустрија очекује да ће Европска унија у наредним данима постићи договор о шестом пакету санкција Русији, изјавио је данас министар спољних послова те земље Александар Шаленберг: "Уверен сам да ћемо у наредним данима успети да се договоримо око шестог пакета санкција", рекао је Шаленберг новинарима по доласку у Брисел, на састанак са колегама из ЕУ.


Он је оценио да је јасно да и даље "постоји одређена потреба за дискусијом", али је изразио уверење да би у оквиру ЕУ требало да се тежи да се те расправе одржавају тамо где им је место, на Савету ЕУ, како се јавности не би слала порука о неслози јер, како је рекао "Русија нас посматра".

Литвански министар спољних послова Габријелијус Ландсбергис рекао је, по доласку у Брисел, да планове Европске уније да уведе ембарго на нафту Русији блокира само једна од 27 чланица блока, а према европским дипломатама, у питању је Мађарска: "Цела унија је талац једне државе чланице. Морамо да се сложимо, не можемо да будемо таоци", рекао је он.

Европској унији ће бити потребно још неколико дана да постигне договор о шестом пакету санкција Русији, изјавила је данас немачка министарка спољних послова Аналена Бербок: "Ми Немци знамо да ово (ембарго на нафту) није лак корак. Одређена питања тек треба да буду решена, а то се неће догодити данас", рекла је Бербокова новинарима по доласку на састанак са колегама из ЕУ у Бриселу и додала да је уверена да ће договор бити постигнут у "наредним данима". Министри спољних послова ЕУ намеравају да данас јавно изврше притисак на Мађарску да укине вето на предложени ембарго на руску нафту, при чему Литванија поручује да блок не сме да буде "талац једне земље чланице".

Ембарго који је Европска комисија предложила почетком маја био би најоштрија санкција до сада од почетка напада Москве на Украјину 24. фебруара. Мађарска је, међутим, саопштила да тражи стотине милиона евра од блока како би ублажила цех одустајања од увоза руске нафте. Да би ЕУ усвојила одлуку о нафтном ембаргу, потребна је сагласност свих 27 држава чланица.

"Цела унија је талац једне државе чланице... морамо да се договоримо, не смемо да будемо талац", изјавио је литвански министар спољних послова Габријелијус Ландсбергис по доласку на састанак са колегама у Бриселу, извештава Ројтерс.

Неколико министара је директно прозвало Мађарску у обраћању новинарима, док је Румунија навела да је на блоку да преокрену став Будимпеште.

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто је објаво 11. маја на својој Фејсбук страници да се решење не назире и да су влади потребне "стотине милиона долара" за домаће рафинерије, за компензовање трошкова мађарске привреде, те да је потребно повећање капацитета хрватског цевовода.

Министри ЕУ, од Аустрије до Естоније, кажу да ће нафтни ембарго бити уведен чак и ако буде потребно више времена да се постигне договор.

"Овај пакет (санкција) ће бити усвојен и укључиће и нафту", изјавила је естонска министарка спољних послова Ева-Марија Лиметс, а њен став су поновили и други шефови дипломатија, укључујући Луксембург и Румунију.

Шпанија је такође подржала предлог Комисије о ембаргу на нафту, који су већ увеле Сједињене Државе и Британија, и који би уследио након пет претходних пакета санкција ЕУ, при чему се сматра да је то најефикаснији начин да се смање приходи Русије за финансирање рата у Украјини, наводи Ројтерс.

Неке дипломате истичу предстојећи самит ЕУ од 30. до 31. маја као преломан тренутак за постизање договора о постепеној забрани увоза руске нафте током наредних шест месеци, при чему ће Мађарској, Чешкој и Словачкој бити одобрен дужи прелазни период за прекид куповина.

bottom of page