top of page

Завршен други круг предизбора опозиције

Мађарска опозиција одржала је други круг предизбора чији ће резултати показати ко ће бити супарник премијеру Виктору Орбану на изборима на пролеће.

Док је политички мото међу мађарским опозиционим странкама уочи избора следеће године постао “било ко осим Орбана”, избор се сузио на два кандидата: умереног конзервативца Петера Марки-Заија (Péter Márki-Zay) - кога је комплетна српска штампа преименовала у Зај, и кандидаткиње левог центра Kларе Добрев, потпредседнице Европског парламента, у јавности познате као супруге бившег премијера Ференца Ђурчања.


“Након 12 година десничарске владе Фидеса, неправде у овој земљи су постале неподношљиве и не смемо допустити да се то додатно погорша. Наша потрошња за здравство, образовање, пензије и социјалне мере је много мања него што је просек Европске уније, а много више се троши на корупцију, која је прерушена у економски развој, или на индивидуалну корист”, рекла је Добрев у завршници кампање.


Она је раније обећала да ће, ако буде изабрана за кандидаткињу опозиције и ако победи на изборима, “демонтирати” Орбанов политички систем.


“Нећемо стати док не поразимо Орбанов систем. Нећемо стати до априла, када ћемо коначно моћи да кажемо да живимо у европској, демократској, мађарској републици”, рекла је 49-годишња адвокатица и економисткиња.


Ако би на пролеће била изабрана, Клара Добрев, која се залаже за ближу интеграцију са ЕУ, била би прва жена премијер у историји Мађарске. Међутим, многи из опозиције страхују да она не може да привуче конзервативније и неодлучне гласаче које опозиција мора да задобије да би победила.


Добрев је, као кандидаткиња странке Демократска коалиција, у првом кругу избора за опозиционог канидата победила са готово 35 одсто гласова, док је на другом месту био градоначелник Будимпеште Гергељ Kарачоњ са 27 одсто, а на трећем Петер Марки-Заи са 20 одсто гласова. Kарачоњ се у међувремену повукао из трке, пребацивши своју подршку на Марки-Заија, који је на политичку сцену избио 2018, када је као независни кандидат постао градоначелник Ходмезевашархеља, града који је био најнаклоњенији Орбану.


Иако већина опозиционих гласача припада левој или либералној струји, умерени десничар Марки-Заи не сматра да је то препрека: “Kао изазивач Виктора Орбана имам много веће шансе сада, када представљам цео тим, укључујући и Гергеља Kарачоња, да у априлу 2022. добијем подршку људи који можда не би гласали за кандидата левог крила”, рекао је Марки-Заи.


Упркос жестокој кампањи, оба кандидата су обећала да ће подржати победника. Kо на крају победи у предизборима, предводиће коалицију шест политичких странака које припадају широком спектру – од крајње деснице, преко социјалиста, до зелене струје – а које су све уједињене против Орбана и његове странке Фидес.

bottom of page