top of page

Закупнине станова никад скупље

У септембру је просечна цена закупа сатна у Будимпешти достигла 201 хиљаду форинти месечно (480 евра). То представља пораст од 4,5 одсто у односу на август и вероватно историјски врхунац.



Интернет страница Rentingo, која се користи за изнајмљивање некретнина, поделила је своја искуства у вези са најновијим трендовима на мађарском тржишту изнајмљивања у, саопштењу послатом МТИ-ју. Према тим информацијама, разлика између цене потражње и понуде на тржишту закупа у Будимпешти, у септембру је порасла на 26 одсто. Даље, у Будимпешти су цене закупа порасле за 4,5 одсто, јер газде обрачунавају закупнину имајући у виду мађарску двоцифрену инфлацију и растуће камате државних обвезница.


У међувремену, станари се суочавају са све већим трошковима комуналних услуга и цена хране. Због тога им је све теже да плаћају растуће кирије, па је цена код потражње много нижа од цене понуде. Просечан станар у Будимпешти желео би да изнајми стан за 160 хиљада форинти (381 евро) месечно, а то је „само” 1,7 одсто више него у августу.


Због све веће разлике између цена понуде и потражње, борба за станаре је поново почела, као и током пандемије корона вируса. Као резултат тога, све више станодаваца жели да ступи у контакт са потенцијалним подстанарима, примећују креатори овог интернет портала.

bottom of page