top of page

Заоштравају се односи Будимпеште и Кијева

Након што је украјинска организација Миротворец додала европосланицу Фидеса Андреу Бочкор на своју листу „непријатеља Украјине“ због наводног „напада на украјински суверенитет и територијални интегритет“, реаговали су посланици и групе у Европском парламенту.


Посланичка група Европске народне партије (ЕПП) осудила је претње Андреи Бочкор. У име посланичке групе, посланици Сандра Калниете и Михаил Гахлер изразили су солидарност са Бочкоровом. „Искрени дијалог или критика темељ су демократије и слободе. Али то не треба погрешно тумачити и злоупотребљавати“, нагласили су посланици у заједничком саопштењу.


Како истичу, свесни су напетих односа између Мађарске и Украјине и жале због тога. Међутим, „само ће истински дијалог и воља за разумевањем става оног другог довести до одрживог решења“, додали су.


„Садржај који изазива мржњу, на украјинском веб месту Миротворец, потпуно је неприхватљив“, рекао је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеф Борел током дебате о источном партнерству ЕУ.


Европска парламентарна група мађарске владајуће странке Фидес-КДНП, упутила је писмо председнику ЕП-а Давиду Сасолију због инцидента.


Дипломатске тензије између Мађарске и Украјине убрзано су расле последњих година, углавном зато што је, према виђењу Мађарске, Кијев донео законе о употреби језика и образовању који дискриминишу националне мањине. Билатерални односи досегли су нови минимум недавно, након што је Кијев оптужио владу Виктора Орбана за директно мешање у украјинске локалне изборе, одржане у октобру. Као казну, Украјина је крајем прошлог месеца ускратила улазак мађарском поверенику министара Иштвану Грежи.


Недуго затим, 30. новембра, украјинска тајна служба претресла је седиште Закарпатског мађарског културног удружења и стан његовог председника, а такође и мађарску образовну установу "Ференц Ракоци" и уред мађарске добротворне организације задужене за развојне фондове за регион. Претреси су уследили након пресуде украјинског суда у вези са оптужбама за сепаратизам.


Мађарско удружење је касније саопштило да се поступак заснива на измишљеним политичким оптужбама, са циљем да се "зауставе активности мађарских организација и застраше Мађари Закарпатја и њихови лидери".


Пре неколико дана саопштено је да је украјинска служба безбедности покренула кривични поступак против локалних одборника села Сурте у украјинској Закарпатској регији, "због издаје", након што су после свечане постизборне седнице отпевали мађарску химну и заклели се матичној земљи, а не Украјини. После тога забележене су и пропагандне акције украјинских десничара на рачун етничких Мађара.


bottom of page