top of page

Зараде у Мађарској при дну ЕУ лествице

Међу државама чланицама Европске уније постоје огромне разлике у висини зарада запослених, а како статистичари кажу, тај јаз се повећава из године у годину.


Према подацима истраживања које је објавио Еуростат, у ЕУ је просечна сатница у 2020. години износила 28,5 евра. У том погледу, последње место припада Бугарској, где се у просеку по сату плаћа 6,56 евра, док је претпоследња Румунија, са 8,1 евра по сату рада. У поређењу са претходном годином, просек зарада у Мађарској је пао, па се она нашла на трећем месту, гледано од краја лествице.


У Мађарској се радна сатница просечно плаћа 9,9 евра. Прошле године је Мађарска била четврта најлошија земља, заједно са Летонијом, али док су се та земља пење ка врху, Мађарска је сада још ниже на овој листи.


Међу суседима Мађарске, Аустрија има најбољу позицију, јер просечан сат рада тамо вреди 36,7 евра, што је скоро четири пута више него у Мађарској. И Словачка (13,4 евра), Словенија (19,9 евра) и Хрватска (10,8 евра) су такође испред Мађарске. Данска, Луксембург, Белгија, Исланд и Француска су на врху листе. Данска радна снага је водећа по зарадама, са 45,8 евра по сату.



bottom of page