top of page

"Заједнички ћемо бранити границу Србије и Северне Македоније"

Министри Србије, Мађарске и Аустрије одржали су састанак у Београду на којем је било речи о миграцијама и на ком је поручено да ће ове три земље сарађивати у борби против илегалних миграција. Kако је рекао српски министар Александар Вулин, Србија "неће бити паркинг за мигранте", док Петер Сијарто поручује да ће граница Србије и Северне Македоније заједнички бити брањена.



Аустрија, Мађарска и Србија су веома забринуте због притиска миграната на границама, јер су бројеви експлодирали и могу се поредити чак са почетком мигрантске кризе 2015. године, истакао је српски министар унутрашњих послова Александар Вулин након трилатералног министарског састанка. Он је рекао и да ће три земље зато сарађивати у борби против илегалних миграција. Kако истиче, "Србија неће бити паркинг за мигранте, неће бити прављен нови прихватни центар".


Он каже да то више није хуманитарна криза већ да су то сада криминалне банде које злоупотребљавају тежак положај људи и крше све међународне прописе, те да Србија штитећи своје границе шитити и границе Европе. "Морамо поштовати наше законе да би заштитили не само наш простор већ и начин живота наших грађана", поручио је Вулин.


Нагласио је да је важно што су Мађарска и Аустрија препознале Србију као савезника и партнера: "Ми смо поуздан партнер и показали смо да смо веома хумани и солидарни, али нећемо дозволити да постанемо паркинг за мигранте и да се свакодневни начин живота наших грађана мења. Имамо и конкретне договоре и задатке за свако министарство и ово је добар дан за све који сматрају да владавина права и сигурност наших грађана немају алтеранативу", поручио је Вулин.


Министар иностраних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто изјавио је да су се Мађарска, Аустрија и Србија договориле да уједине снаге и још више учврсте границе између Србије и Северне Македоније, како у погледу људства, тако и опреме.


"Наш заједнички интерес је да се та одбрамбена линија помери ка југу и зато смо се споразумели да уједимо наше снаге и обезбедимо још боље и озбиљније учврстимо границе између Србије и Северне Македоније, како у погледу људства, тако и опреме", поручио је Сијарто.


Он је нагласио да је Мађарска спремна да учествује у тим заједничим напорима у одбрани јужне границе Србије, било што се тиче људства, било технике и опреме, у циљу да се обезбеди што боља заштита границе Србије и Северне Македоније.


"Аустријанци помажу нама и Србији, ми помажемо Србији", рекао је Сијарто и додао да је до сада било само неколико десетина граничара који су учествовали у тој сарадњи, док се данас види да та сарадња мора да поприми сасвим другу димензију.


"Морамо заједнички да формирамо снагу која ће бити спремна и способна да одбрани од илегалних миграната српско-северномакедонску границу", поручио је мађарски шеф дипломатије.

Он објашњава да је његова земља у изузетно тешкој ситуацији због тога што је изложена двоструком притиску. С једне стране, због рата у Украјини стално стижу избеглице до сада око 1,5 милиона људи, наводи Сијарто и додаје да се истовремено мађарска јужна граница налази под сталном опсадом.


"То није претеривање, јер су се кријумчари људи и мигранти наоружали и не зазиру од употребе оружја против наших граничара. Број миграната порастао је у огромном броју. Од почетка године на границама заустављено 195 хиљада људи, док прошле и претпрошле године није био ни приближно толико миграната. Дошло је до експлозије броја миграната и то заиста може да се упореди са 2015. годином", каже мађарски шеф дипломатије.


Он додаје да се разлози који доводе до миграције не елиминишу, већ да су све тежи, а да је политика Брисела наклоњена мигрантима: "Сада се све то употпуњује глобалном економском кризом због рата у Украјини што доводи до глобалне кризе и у снабдевању хране. То може да доведе до тога да ће се број миграната повећавати. Балканска рута је сада једна од најинтензивнијих, а до сада је то била рута преко Средоземног мора", констатује Сијарто.

Он истиче да се питање миграната може да сагледавати као питање људских права, али да је то за Мађарску питање кривичних дела и санкција: "Ми и до сада нисмо дозвољавали илегалне преласке граница и то нећемо дозволити и у будућности", поручио је министар иностраних послова Мађарске.


Он је, на питање новинара о употреби силе, одбацио тврдње да мађарски граничари и полицајци прекомерно употребљавају силу према мигрантима. Сијарто је истакао да мађарски полицајци стављају живот на коцку јер су, како је рекао, мигранти спремни да оружјем, камењем или било којим другим средствима нападају мађарске граничаре.


"Занима ме да ли је игде покренут кривични поступак против оних миграната који су нападали граничаре и ја одбијам да су наши полицајци починили било какво кривично дело, када наступају у свим правним оквирима према онима који не поштују наше државне границе", поручио је Сијарто.


Састанку су присуствовали и министар спољних послова Никола Селаковић, министар одбране Небојша Стефановић и директор Безбедносно-информативне агенције Братислав Гашић. Делегацију Мађарске предводио је министар спољних послова и трговине Петер Сијарто, а делегацију Аустрије савезни министар за европске и међународне послове Александер Шаленберг и савезни министар унутрашњих послова Аустрије Герхарт Kарнер.


Министар Мали је изјавио да ће Србија, Аустрија и Мађарска за око две недеље потписати Споразум о заједничком деловању три земље и убрзаном решавању свих изазова у вези са миграцијом: "Идеја је да формирамо заједнички тим на техничком нивоу који ће усагласити текст Споразума који желимо да потпишемо", поручио је Мали на састанку делегација, и истакао важност тесне сарадње по питању миграција, али и конкретних потеза земаља које се боре са тим проблемом.


Мали је истакао да је важно да наше три земље, које су на мигрантској рути, тесно сарађују, ефикасно делују и брзо размењују информације. Он је рекао и да ће Србија, у највећој мери, усклађивати визне режиме са Европском унијом до краја године.


Подсетимо, овај састанак на министарском нивоу уследио је након самита Србије, Мађарске и Аустрије 3. октобра у Будимпешти, на коме су учествовали председник Србије Александар Вучић, мађарски премијер Виктор Орбан и аустријски канцелар Kарл Нехамер. Тада је договорено да следећи састанак буде одржан на министарском нивоу у Београду, на коме ће бити разрађен акциони план за сарадњу три земље у спречавању илегалних миграција. Вучић је том приликом најавио да ће Србија до краја године значајно ускладити своју визну политику с визном политиком ЕУ и поручио да Србија неће моћи да се користи као улазна земља за илегалне миграције. Такође, Вучић је рекао да је договорено, пре свега са Мађарском, али и са Аустријом, да једни другима помажемо када је у питању чувању наших граница од неконтролисаног упада илегалних миграната.

bottom of page