top of page

Због десничара промењена рута Прајда

Организатори 27. будимпештанске Параде поноса, која ће бити одржана 23. јула, данас су најавили нову руту. Колона ће се кретати дуж Дунава на пештанској страни, до Трга Сабадшаг, где ће учеснике марша чекати низ програма. Ова промена у односу на ранију руту, уследила је након што је крајња десница - Наша домовина резервисала Авенију Андраши, како би спречила да се парада тамо одржи.


Према најави, марш ће кренути пештанском страном Дунава, из улице Драва, пролазећи поред зграде Парламента, до Трга Сабадшаг, где ће учеснике чекати пикник, говори, про-грами невладиних организација и забава на отвореном.


„Морамо да пренесемо наше поруке, како би се чуле на јахтама на Јадрану, у Марбељи, у ВИП ложама на стадионима и на брифинзима у Москви. Много нас је и чуваћемо једни друге! Оличавамо све оно чега се они на власти плаше и што презиру: љубав, срећу, слободу, јединство и критички глас“, написали су организатори у својој објави.


„Свима ће бити боље ако ЛГБТК особе могу безбедно и слободно да живе у Мађарској. Поштовање основних људских права, слобода избора, љубав и прихватање чине свет много погоднијим за живот“, објаснили су у свом саопштењу.


Као и сваке године, Прајд је и ове године праћен мањим скандалима. Простор за овогодишњи митинг могао је да се резервише од 00:00 часова 24. априла, али је крајње десничарска партија Наша домовина била бржа и резервисала је Андраши Авенију пре организатора Прајда, у настојању да спрече да се марш одржи традиционалном рутом.


Поред тога, потпредседник те странке Елуд Новак, прокоментарисао је да организатори Прајда треба да буду захвални за двотрећинску победу Фидеса на недавним изборима, јер на тај начин њихов марш неће бити забрањен од стране власти.

bottom of page