top of page

И у Мађарској број оболелих премашио 100

У протекла 24 сата у Мађарској је дијагностиковано још 18 особа инфицираних корона вирусом, што је број оболелих повећало на 103, рекла је Цецилија Милер, руководилац Националног центра за јавно здравље на интернет конференцији за штампу.



Четворо људи је до сада умрло од ове болести, с тим што су они патили и од других хроничних обољења, рекла је она, напомињући да је на интензивној нези шесторо људи у критичном стању. Старије особе су и даље под посебном пажњом у циљу заштите, рекла је она и поновила да око 80 одсто оних који се заразе вирусом доживе само благе симптоме.


Тибор Лакатош, шеф Центра за ванредне ситуације Координационог оперативног одбора, рекао је да је обезбеђивање граничне контроле, уз одржавање неометаног теретног саобраћаја у Мађарској, тренутно важан задатак. Изнео је податак да су возила која се крећу према Аустрији из Мађарске формирала ред дуг 23 километра пре граничног прелаза Хеђешхалом. Возила која се ка Мађарској крећу из Словачке чекају у реду од 20 километара пред Рајком, рекао је он.


Мађарска дозвољава странцима да пролазе кроз земљу хуманитарним коридорима само ако одредишне земље потврде да су спремне да их приме, рекао је Лакатош. Власти су до сада одредиле 3.771 кућни карантин, сразмерно броју људи који долазе из иностранства. Поштовање кућног карантина контролисано је више од 15.000 пута, а власти су до сада забележиле 94 кршења закона, каже Лакатош.


Он додаје да досадашње мере имају жељени ефекат. Реч је о затварању школа, продавница и места за различите програме, као и о увођењу даљинског рада где год је то могуће, што је смањило број људи на улицама. Материјали за производњу заштитне опреме стижу у Мађарску, а веће испоруке се очекују из Кине, следеће седмице, рекао је Лакатош.

bottom of page