top of page

Изрази "разумевања" грчког патријарха за мађарски закон

Миклош Шолтес, државни секретар у Кабинету мађарског премијера, разговарао је у Атини са Јеронимосом Другим, поглаваром Грчке православне цркве и Константиносом Власисом, замеником министра за грчку дијаспору. Он је црквеном поглавару објаснио суштину мађарског Закона о заштити деце и, како је рекао, добио потребно разумевање.


Државни секретар Миклош Шолтес

Шолтес је телефоном за МТИ рекао да је приликом сусрета истакао хиљаду година стару улогу коју Грчка православна црква има у Мађарској и да је током разговора патријарх захвалио мађарској влади на помоћи у напорима на обнови острва Лезбос, на коме су „агресивни мигранти уништили или оскрнавили десетине цркава“.


Разговори су, рекао је Шолтес, обухватили „важне теме, попут решења која предвиђа мађарски Закон о заштити деце“. Шолтес је рекао да тај закон „није усмерен ни против кога, већ да служи за заштиту деце". Упркос међународном притиску, Мађарска не одустаје од овог закона, рекао је, цитирајући патријарха да поштује напоре мађарске владе учињене у интересу породица, деце и хришћанства".


Током разговора са Власисом, Шолтес је изложио активности мађарске владе које се тичу грчке мањине у Мађарској, попут изградње спортске дворане за школу и обнове зграде грчке самоуправе у Белојанису, селу изграђеном за грчке избеглице педесетих година прошлог века.

bottom of page