top of page

Именован нови руководилац "Пакша 2"

Руска компанија Росатом је именовала Виталија Пољанина за директора пројекта изградње нуклеарне електране Пакш 2. Досадашњи директор Александар Мертен и даље ће бити задужен за стратешка питања, укључујући координацију политичке, финансијске и правне сарадње на пројекту.



Виталиј Пољанин руководиће изградњом нових блокова нуклеарне електране, обезбеђивати набавку материјала и опреме за изградњу, као и пројектну и грађевинску документацију, саопштио је Росатом. Пре именовања, он је био директор пројекта изградње белоруске нуклеарне електране у Островету, која је почела са комерцијалним радом почетком новембра 2023.


Пројекат нуклеарне електране Пакш 2 реализује се у оквиру руско-мађарског међувладиног споразума потписаног 14. јануара 2014. године и три уговора за изградњу нове електране. Дозволу за изградњу Пакша 2 издала је мађарска Управа за атомску енергију у августу 2022. године. Електрана ће се градити по принципу "кључ у руке" и имаће две производне јединице типа ВВЕР-1200 3+.


Нуклеарна електрана Пакш 2 је први руски пројекат тог типа у Европској унији. Четири блока ВВЕР-1200 већ успешно раде у Русији и два истог типа у Белорусији. Државна група Росатом наводи да има списак наруџби од 33 јединице, у десет земаља.

bottom of page