top of page

Имунизација спора, Орбан криви Брисел

Упркос пријему руских и кинеских вакцима, темпо вакцинације у Мађарској је и даље веома спор. Грађани који су имали могућност да се пре више месеци електронским путем пријаве за имунизацију, и даље су на листи чекања. Једино што им од надлежних повремено стиже, јесу имејлови у којима се истичу успеси владе у преговорима и самој најбавци вакцина из Русије и Кине, али су помаци у броју вакцинисаних и даље тешко видљиви.


Премијер Виктор Орбан каже да је веома незадовољан реализацијом обавеза обезбеђивања довољне количине вакцина против вируса корона, које је на себе преузела Европска унија. У интервјуу за Радио Кошут, он је подсетио да је у Израелу скоро завршена имунизација целокупног становништва, да је у Великој Британији је вакцинисано 30 до 40 одсто грађана, док се у ЕУ тај број не помера са 6,8 одсто вакцинисаних.


"Све то јасно указује да нешто није у реду и то није ни политичко питање, ни оптужба, нити било какав израз антипатије према ЕУ или бирократији у Бриселу, већ чињеница. Тако стоје ствари: забрљали су!", рекао је Орбан.


Он је подржао иницијативу аустријског канцелара Себастијана Курца, који је заједно са владама Чешке, Словеније, Бугарске и Летоније предложио да се одржи самит ЕУ о набавци и расподели вакцина: "Видимо да неке земље добијају више, а неке мање. Мађарска би се Мађарска нашла у незгодној ситуацији да није наручила 3,5 милиона кинеских и руских вакцина, којима је, како је рекао, до сада већ вакцинисано пола милиона Мађара.



bottom of page