top of page

Истрага о наводном руском сајбер нападу

Мађарски Национални истражни биро (ННИ) покренуо је истрагу због сумње у „провалу у информациони систем", након извештаја у штампи да су руски хакери провалили у ИТ систем Министарства спољних послова и трговине пре неколико година и успели да приступити комуникацијама тог министарства "као отвореној књизи".


Главни јавни тужилац Петер Полт

Главни јавни тужилац Петер Полт обавестио је Агнеш Вадаи, посланицу Демократске коалиције, о отварању истраге након што је она поднела писмена питања тужиоцу. Она се обратила Полту након што је портал Директ 36 објавио да руске хакерске групе годинама држе Министарство спољних послова под сајбер нападом.


Према овом порталу, руски хакери су се инфил-трирали у ИТ системе Министарства спољних послова и трговине још 2012. године. У другој половини 2021. Русија је већ у потпуности угрозила компјутерску мрежу министарства и систем интерне поште, сазнаје Директ 36. Према њиховом напису, хакована је шифрована мрежу која се користи за пренос „ограничених” и „поверљивих” државних и дипломатских информација, које се иначе могу користити само под строгим безбедносним условима.


Политичарка ДК је желела да зна како главни тужилац тумачи кривично дело „издаје“, према мађарском Кривичном закону. Она је такође питала да ли је Полт поднео кривичну пријаву по службеној дужности након објављивања истраживачког чланка, на пример због сумње за издају, а ако није, да ли ће то учинити.


У свом одговору, главни тужилац није прецизирао како тумачи правни концепт издаје по мађарском Кривичном закону, али је навео да је питања која је добио оценио као кривичну пријаву и да их је проследио Националном истражном бироу.


Како наводи ННИ, истрага по службеној дужности је већ била наложена на дан када је чланак објављен „због сумње на кршење информационог система или података“.

bottom of page