top of page

Карачоњ хвали, власт критикује

Градоначелник Будимпеште Гергељ Карачоњ изразио је понос због резултата остварених у протекле три године, наводећи да су 323 мере, које су уведене у том периоду, послужиле да град буде слободнији и зеленији.



Гергељ Карачоњи и Ричард Барабаш, портпарол опозиционе странке Парбесед, који је и заменик начелника 11. округа Будимпеште, оценили су досадашња достигнућа и изнели задатке за наредне две године, на програму којим је обележено именовање Карачоња за градоначелника Будимпеште - 13. октобра 2019. године.


"До краја 2022. године, око 164 милијарде форинти (510 милиона евра) је извучено из џепа престонице, као резултат различитих владиних одлука. Поред тога, градски званичници су морали да се изборе са економском кризом, пандемијом корона вируса и енергетском кризом", рекао је градоначелник.


Карачоњ је истакао да је у духу „отвореног управљања“, његова администрација учествовала у друштвеним дебатама у последње три године о питањима попут коришћења јавних простора. Градоначелник је рекао да му није стало до реизбора, али да жели да промени град када је реч о питањима попут оног како људи гледају на јавне просторе. Такође је рекао да је охрабрен чињеницом да су грађани Будимпеште у јавном буџету гласали за снажнију социјалну политику и зелене површине у граду. Он је истакао значај развоја јавног превоза, који подразумева набавку удобнијих и енергетски ефикаснијих возила.


Градоначелник је рекао да, и поред мера које имају за циљ да град буде зеленији, није задовољан оствареним. Истакао је да се нада да ће доћи период када ће бити „мање терета“ и када ће се више моћи учинити за „слободну и зелену“ Будимпешту. Карачоњ је изразио уверење да зелена политика треба да представља и оне који су „забринути за свет“ и оне који су „забринути за крај месеца“: „Ово је правац у којем треба ићи чак иу ратној кризи“, додао је он.


Карачоњ је критиковао владу због, како је рекао, „сивог става“ о рату у Украјини. „Нема дилеме да треба да се окренемо човечанству, у замену за приступ јефтинијем руском гасу“, тврди он. Градоначелник је рекао да је руски председник Владимир Путин "крајњи корисник рачуна Мађара за комуналне услуге", додајући да „нико никада није финансирао рат из обновљивих извора енергије“.


"Град мора остати заједница коју карактерише солидарност како би се превазишле потешкоће. Улажу се напори да се Будимпешта до 2030. године учини климатски неутралном и неутралном угљеником. „Ако преживимо 2023, онда ћемо победити 2024. и Будимпешта може да постане зелени град солидарности, где је ходање по трави дозвољено“, додао је он.


Владајући Фидес је у одговору рекао да је Будимпешта само „повлачила“ своје послове у последње три године. „Јавни превоз је хаотичан, град је из дана у дан све прљавији и пун је сиротињских четврти“, наводи се у саопштењу огранка странке у Будимпешти и додаје да су граду потребни „одговорни и компетентни лидери“.

bottom of page