top of page

Карачоњ: Чинимо све да набавимо маске

Будимпешти је овог тренутка потребно најмање милион маски за лице, са филтерима, а током наредног периода ширења корона вируса, потребе града и околине биће пет милиона маски, изјавио је градоначелник Гергељ Карачоњ.



Маске би првенствено служиле заштити радника у здравству и социјалном сектору, рекао је Карачоњ на интернет конференцији за штампу, објављеној на његовој Фејсбук страници. Поред тога, најмање још 5 милиона хируршких маски потребно је дистрибуирати грађанима, рекао је он.


Градоначелник је рекао да је градско веће обавестило владу о потребама града и његове околине, додајући да мађарска престоница чини све што може како би била набављена потребна заштитна опрема. Додао је да снабдевање потребном заштитном опремом није питање новца, већ је проблем што се она тешко налази.


Он је саопштио да од марта до јуна градско веће неће наплаћивати закупнине од малих и средњих компанија које изнајмљују простор од градске самоуправе. Такође је рекао да ће се радити на томе да компаније које не отпуштају запослене, не плаћају најамнину за одређени будући период.


Карачоњ је рекао да ће бити погодности и за паркирање аутомобила, јер су након разговора руководства града и тржних центара у Будимпешти, ТЦ "Арена" и "МОМ", одлучили да омогуће грађанима бесплатно паркирање на својим паркинзима. Разговори са осталим тржним центрима још увек трају, додао је он.


Он се захвалио компанијама "MOL Limo" и "GreenGo", које су уступиле своје аутомобиле за пружање помоћи старијим становницима града.


bottom of page