top of page

Кевер: Нападнуто наслеђе Светог Иштвана

"Наслеђе Св. Иштвана, који се сматра оснивачем мађарске државе, нашло се на удару, на начин који је без преседана од посткомунистичких промена", рекао је председник Мађарског парламента Ласло Ковер и тако се придружио водећим мађарским политичарима који у последње време на сличан начин описују односе своје земље са ЕУ.


Један од челника владајућег Фидеса, на састанку мађарског Удружења "Свети краљ" у Румунији, рекао је да су хришћанска култура, национални идентитет и суверенитет земље "на удару". У нападима је, како је рекао, коришћена нова тактика која укључује отуђивање људи од њихове природне заједнице, државе, нације, земље рођења, вере и традиције.


„Присиљавају људе да изгубе свој идентитет, па чак хоће и да им одузимају сигурност ком полу припадају. Непријатељ је такође нов. То није држава, већ лебди изнад државе, укључујући армију политичара који су купљени или уцењени, међународне мреже агената који себе називају цивилним организацијама, мултинационалним компанијама, комуникационим компанијама које су постале глобална царства и западним менаџерима ума“, нагласио је Кевер.


Он је истакао да су Мађарска и Централна Европа међу "најбучнијим ратиштима", али да "рат није само против Мађарске већ и против демократије и људског достојанства".


"Међутим, Мађарска, баш као и 1456, 1848-49. и 1956. године, има прилику да покаже пример и остане достојна стварне слободе“, додао је он.

bottom of page