top of page

Кинга Гал устала у одбрану Вархељија

„Политички мотивисани напад на Оливера Вархелија, комесара ЕУ за суседство и проширење, је неправедан јер је његов учинак изванредан и он представља и спроводи званичну политику ЕУ“, рекла је ЕУ посланица из редова мађарског Фидеса, Кинга Гал.



Она је тиме одговорила на део годишњег извештаја Европског парламента о спровођењу заједничке спољне и безбедносне политике, где се предлаже истрага о томе да ли Вархељијево понашање представља „кршење Кодекса понашања чланова Европске комисије и обавезе које комесар има према уговорима”. У извештају је такође изражена забринутост да Вархељи вероватно „намерно настоји да заобиђе и поткопа централни значај демократских и реформи владавине права у земљама које желе да приступе ЕУ“.


Кинга Гал је у свом саопштењу истакла да је такав став ЕП-а „развијање хистерије против Вархељија, вероватно да би се одвратила пажња од корупционашког скандала у вези са левичарским политичарима“. Она је указала на изјаву Европске комисије у којој се каже да Вархељи користи методологију ЕУ, дајући приоритет поштовању демократије и владавине права. Она је резолуцију назвала „извештајем типичним за невладине организације“ и рекла да она штете јединству спољне политике ЕУ.


„Изузетно неправедна критика упућена Оливеру Вархељију, који је ревитализовао политику проширења ЕУ, неприхватљива је“, рекла је она. „Левичари који су против проширења оптужују Вархељија без изношења доказа и отежавају проширење ЕУ. Што се тиче држава кандидата, Вархељи аначитично разматра практичне и економски повољне факторе, као што су развој инфраструктуре и енергетике, зелена транзиција и спремност да се допринесе кључним инвестицијама", рекла је она.



bottom of page