top of page

Ко је Петер Сијарто?

Европској унији је потребна Србија. Овом, готово јеретичком реченицом и за европарламентарце, али и за оне који су навикли да је ред речи у овој реченици обрнут, уписао се Петер Сијарто на листу пријатеља Србије.


Пише: Сандра Гуцијан

То је озваничено и ове недеље на церемонији у згради Генералног секретаријата председника Републике Србије, када је Александар Вучић мађарском шефу дипломатије уручио Орден српске заставе првог степена, уз речи да је увек и на свакој међувладиној конференцији Србије и Европске уније јасно исказивао да наша земља мора што пре да се придружи ЕУ.


Сијарто је рекао да ће одликовање поделити с министрима Николом Селаковићем и Јадранком Јоксимовић, који се боре за исти циљ, и поновио да ЕУ не може бити комплетна без западног Балкана и Србије.


О њему се овде не зна много, осим да је у питању онај увек насмејани човек с наочарима који стоји иза Орбана или седи до њега када мађарски премијер долази у посету Србији. Иако делује као човек из сенке, када је потребно – зна да искорачи на бину и одржи говор, и то на српском језику с јаким руским акцентом, како је ономад урадио на митингу „Будућност Србије” и добио овације.


Министар спољних послова и трговине Мађарске рођен је на обали Дунава на граници са Словачком, пола године је провео у Америци, али је ипак у домовини завршио школу и дипломирао међународне односе и менаџмент у спорту на данашњем Корвиновом универзитету у Будимпешти.


Политичку каријеру је започео у Фиделитасу, подмлатку Фидеса. Амбициозан и вредан, брзо је напредовао – до уласка у врх партије и Mађарски парламент прошло је само две године. Био је најмлађи посланик од 2002. до 2006. За председника Фиделитаса изабран је 2005. године, а од 2010, када је Фидес дошао на власт, био је десна рука премијера Орбана, задужен за односе с медијима, у чему му је помогло претходно искуство током предизборне кампање.


Премијер га је 2012. именовао за председника осам економских комитета како би убрзао економију земље отварајући трговину ка Истоку и истовремено са суседним земљама. Сијарто је у том периоду имао и важну улогу представљајући мађарску подршку земљама западног Балкана на путу ка Европској унији.


Од септембра 2014. министар иностраних послова и трговине Мађарске чест је гост Београда и председника Вучића, било да излази из авиона иза свог премијера или без њега. Остаће упамћена и његова реченица да су чврсте везе са Русијом у најбољем интересу Мађарске, као и добросуседски односи с комшијама.


Током пандемије ковида 19, у новембру прошле године, светски медији су забележили да је мађарски шеф дипломатије посетио Камбоџу и оболео од короне дан након слетања у Бангкок. Због тога је тестирано више од 1.000 људи с којима је био у контакту, а карантин је одређен бројним службеницима из 13 министарстава, чак и премијеру Хун Сену.


Са супругом Силвијом, с којом је у браку 12 година, има двојицу синова, Петера и Патрика. Одлично говори руски, што му, како је сам признао, помаже у разговорима с пријатељима из Србије.

bottom of page