top of page

Ковач: Кијев шири лажне вести

Мађарска је демантовала медијске написе да ју је Русија упозорила на планирану инвазију на Украјину. Локални украјински медији претходно су поделили су тврдње високог званичника у Kијеву да је Будимпешта била свесна предстојећег рата.



Алексиј Данилов, секретар украјинског Савета за националну безбедност, такође је наводно изјавио да је Мађарска планирала да анектира део територије свог суседа. Међутим, портпарол мађарског премијера Виктора Орбана одбацио је те оптужбе као "лажне вести“.


Золтан Kовач, мађарски државни секретар за јавну дипломатију и односе, такође је негирао да Будимпешта има намеру да припоји Закарпатје - регион у западној Украјини са око 150.000 етничких Мађара. Пре ратних сукоба у Украјини, њихов положај је био разлог веома лоших односа Будимпеште и Кијева.


Золтан Kовач је на Твитеру навео да су изнете оптужбе на рачун владе у Будимпешти "освета за одбијање Мађарске да Украјини пружи оружје".


"Иако разумемо да Украјина не поздравља нашу одлуку, ширење лажних вести и смишљање лажи неће променити нашу позицију“, додао је он.


Мада је Мађарска гласала за све актуелне санкције Европске уније Русији, Будимпешта је саопштила да је спремна да плати извоз гаса у рубљама, супротно ставу ЕУ.


Подсећамо, званичници у Kијеву у понедељак су објавили да је Будимпешта била унапред обавештена о руском нападу и да се сада "нада да ће за себе добити део територије Украјине". Ова изјава долази након што је мађарски премијер Виктор Орбан додат у базу података коју прокијевски активисти користе за црну листу људи које сматрају непријатељима Украјине.

bottom of page