top of page

Ковач: Свађа око ЦЕУ-а није била политичка

Према оцени представника владе у Будимпешти, прошлонедељна пресуда Европског суда правде везана за ЦЕУ, према којој мађарско законодавство крши закон ЕУ, била је чудна, с обзиром на то да је неколико других држава чланица ЕУ имало сличне одредбе за стране универзитете.


Золтан Ковач, мађарски државни секретар за међународне комуникације, навео је у писму уреднику "Фајнаншел тајмса" да Михаил Игнатиеф, ректор ЦЕУ-а, "настоји да повеже недавну пресуду Европског суда о мађарском закону о високом образовању са плановима да се добијање средстава из ЕУ фондова услови усклађеношћу са стандардима у погледу владавине закона".


У свом писму, Ковач истиче да "свађа око универзитета никада није била политичка“ и тврди да је реч о административном питању које од 2017. године настоји да осигура јасне и разумне прописе за стране универзитете који функционишу у Мађарској.


Према Ковачу, два страна универзитета нису имала проблема са испуњавањем нових прописа, док је ЦЕУ оклевао да испуни своје административне обавезе, а његов лидер је за то време постајао све више и више политички ангажован.


Државни секретар је рекао да је прошлонедељна пресуда Европског суда правде, према којој мађарско законодавство крши закон ЕУ, била чудна, с обзиром на то да је неколико других држава чланица ЕУ, укључујући Чешку, Немачку, Словачку и Шпанију, имало сличне одредбе за стране универзитете.

bottom of page