top of page

Колико је реална могућност изласка Мађарске из ЕУ

Упоредо са погоршавањем односа Будимпеште и Брисела, у мађарској јавности се све чешће може чути питање да ли би Мађарска у догледно време могла да примени британски модел изласка из ЕУ – у медијима назван „хуксит“.



Према мишљењу др Андраша Хећеија, професора на будимпештанском Факултету за јавну управу „Лудовика“, такав корак би имао разарајући ефекат на мађарску економију и друштво у целини. Он сматра да „брак склопљен између Мађарске и ЕУ, који је очигледно лош“, управо из тог разлога неће скорије довести до покретања „хуксита“, али да би се у наредих пет до десет година то моло очекивати. Уједно подсећа да се три четвртине мађарске спољне трговине одвија са чланицама Европске уније, одакле долази и 65 одсто капиталних инвестиција.


„Из тих разлога је у интересу Мађарске да остане унутар заједнице. Међутим, постоји више политичких, идеолошких и културних разлика. Треба имати у виду и да се очекује да државе Западног Балкана до тада постану део ЕУ и да ће садашње чланице, укључујући и Мађарску, самим тим моћи да рачунају на мања средства него до сада. Након 'хуксита' форинта би ослабила, инвеститори не би долазили у Мађарску и поново би биле уведене граничне контроле“, каже професор Хећеи.


Према истраживању америчке агенције Pew Research Centre (Pew), дошло је до значајног пада у броју евроентузијаста у Мађарској. Најновији подаци показују да је подршка Европској унији опала 10 одсто за само годину дана, што је Мађарску сврстало међу највеће евроскептике.


Тренутно 59% њених грађана има позитиван став о ЕУ, док их је на нивоу Уније 69%. Изразито негатовно мишљење о ЕУ има 39 процената Мађара, док је у остатку заједнице евроскептика у просеку 31 одсто.


bottom of page