top of page

Лего отвара нове погоне у Мађарској

„Политика мађарске владе у било ком тренутку кризе је да подржи очување радних места и отварање нових, кроз улагања“, рекао је државни секретар Тамаш Менcер на свечаности поводом проширења фабрике Лего у Њиређхази, на североистоку Мађарске.



Менцер је рекао да стране компаније и инвеститори "редовно бирају Мађарску, водећи рачуна о политичкој стабилности, одличној инфраструктури, талентованим и вредним запосленима, економији погодној за улагања, животној средини и енергетској безбедности“.


Развој данске компаније играчака вредан је 53 милијарде форинти (126,5 милиона евра), а мађарска држава обезбедила је 5,85 милијарди форинти (14,2 милиона евра). Данска је 20. највећи инвестициони партнер Мађарске, а влада тренутно има споразуме о стратешкој сарадњи са три компаније: Легом у Ниређхази, Колопластом у оближњем Њирбатору и Грундфосом у Татабањи, близу Будимпеште.


Говорећи о проширењу фабрике у Њиређхази, Менцер је рекао да ће садашња фабрика од 160.000 квадратних метара бити проширена за 72.000 квадратних метара нове градње. Планирано је да производња у новим јединицама почне 2023. године.


Након проширења, Лего ће отворити додатних 250 радних места у Њиређхази, чиме ће укупан број запослених у фабрици достићи скоро 3.500, потврдио је директор фабрике Крестен Брун.


Говорећи о највећем градском послодавцу, градоначелник Ференц Ковач је нагласио да је Лего права прича о успеху у Њиређхази, али и успех за град, јер је проширење сигнал да се светски позната компанија тамо осећа као код куће и да планира на дужи рок.

bottom of page