top of page

Лидл најуспешнији трговински ланац

На управо објављеној листи најбољих трговинских дисконтних ланаца у 2022. у Мађарској, Лидл је задржао прво место, са значајном предношћу.



Алди је овога пута престигао Пени, са растом прихода од око 30 одсто. Иако је њихов профит био сличан, број продавница у њиховом саставу се значајно разликује: Алди је остварио нешто више прихода у много мањем броју продавница од свог конкурента.


Овогодишња топ-листа је, у односу на претходну, проширена на 15 учесника. Разлог је тај што све већи број трговаца сваке године достиже праг прихода потребан за улазак на листу. Успех и раст прихода нових ланаца којима управљају Керекеш, Напчилаг и Дел-100 су без преседана, иако знамо да је инфлација значајно повећала приходе сваког од ланаца, пише портал 24.


Међу хипермаркетима, Шпар и Теско су успели да задрже своје досадашње позиције. Иако је Ошн назадовао за три места, он је остварио највећу ефикасност на основу података о продаји и броју продавница.


Број запослених у међународним ланцима прошле године се приближио броју од 58.000. Други објављени подаци су комерцијални порези, који су међународне ланце 2022. коштали преко 130 милијарди форинти (350,5 милиона евра). Мађарски дисконтни ланци трпе значајан пад броја продавница, са 10.600 на 7.000 . За мултинационалне ланце, број јединица се повећао са 1.453 на 1.937 – највећа експанзија је забележена у Алдију, Шпару и Лидлу, док је Теско доживео умерен пад.


Осим три мађарска ланца, само Теско, од страних, није успео да повећа свој приход за више од 50 одсто између 2010. и 2022. године. Алди, Лидл, Росман и Пени су били веома успешни, док су ДМ, Шпар и Ошн више него удвостручили приходе . Бруто приход Лидла прошле године се приближио суми од 1.200 милијарди форинти (3,24 милијарде евра).


Индекс поверења потрошача у Мађарској је у 2022. години континуирано опадао. По куповној моћи, годишњи приход мађарског домаћинства, који износи 8.700 евра, сада је тек на 30. месту на европској ранг листи. У међувремену, инфлација цена хране је порасла са 10 одсто на почетку године на скоро 45 одсто, при крају године.



bottom of page