top of page

Луксембург као посредник?

Новоизабрани премијер Луксембурга изразио је жељу да се повеже са мађарским премијером Виктором Орбаном, како би "освежили односе" између њихових земаља, а све је извесније и да ће покушати да посредује у решавању спора између ЕУ и Мађарске.



Са приближавањем избора за Европски парламент, све су захлађенији односи мађарске владе и администрације у Бриселу. Конфликти, праћени узајамним оптужбама, свакодневна су пракса у комуникацији Будимпеште и седишта ЕУ, што је и повод да новоизабрани премијер Луксембурга Лук Фриден понуди своју посредничку помоћ. Он је, како наводе медији у Будимпешти, изразио жељу да се састане са мађарским премијером Виктором Орбаном, како би "освежили односе" између њихових земаља, али и како би  луксембуршки премијер покушао да посредује у решавању спорова између ЕУ и Мађарске.


Лук Фриден је премијерску функцију у Луксембургу преузео пре четири месеца од Гзавијеа Бетела, који је сада министар спољних послова у коалиционој влади. Фриден је такође члан највеће фракције у Европском парламенту, Европске народне партије десног центра одакле, кажу посматрачи, има реалну шансу да помири односе ЕУ и Мађарске. Према Индексу, нада се да ће, уз његово посредовање, напетост између Европске уније и Мађарске почети да јењава. Да би то постигао, планира скорију посету Будимпешти.


„Мађарска је више проевропска него што мислимо. Морам боље да упознам Виктора Орбана. Ако се неко не слаже са туђом политиком, мора покушати да схвати одакле она долази“, изјавио је недавно премијер Луксембурга.


Он је открио да размишља о путовању у Мађарску у наредним месецима, како би боље разумео механизме политике мађарског премијера. Последњи пут када је у Мађарску дошао високи представник Европске уније, разлог је био нешто другачији. Шарл Мишел, председник Европског савета, покушао је да у Будимпешти разговара са Орбаном о питању придруживања Украјине ЕУ, али је спор нешто касније решио немачки канцелар, када на самиту лидера ЕУ, тако што је "љубазно замолио" Орбана да направи паузу за кафу, како би остале чланице предлог усвојиле без њега. Орбан је, међутим, истога дана ставио вето на пакет помоћи Кијеву од 50 милиона евра.


Увидом у актуелну политичку мапу Европске уније, могло би се рећи да је победом Доналда Туска на недавним пољским изборима, Мађарска изгубила значајног савезника у ЕУ. Фриден је, међутим, навео да је ЕУ "крива за изолацију мађарског премијера". Откако је преузео дужност, премијер Луксембурга је преговарао са неколико европских лидера, попут француског председника и немачког канцелара. Он је такође упозорио да Мађарска треба да учествује у обављању посла на „сређењу бриселских односа“.


Значајан део фондова ЕУ је и даље замрзнут, јер је Унија забринута због пада демократије и ерозије владавине права, што је озбиљно питање на којем Мађарска хитно мора да поради, сматра Фриден. Он, међутим, тврди да се осећа прилично оптимистично, када је реч и идеји да посредује. Уједно се нада да ће Мађарска радити на елиминисању разлога за критике из Брисела и спровести нове реформе, чиме ће се, како верује, ублажити тензије између Европске уније и Мађарске.

bottom of page