top of page

Марки-Зај најављује оснивање нове странке

Петер Марки-Зај жели да формира нову конзервативно-либералну странку која би могла да постане чланица Европске народне партије и да после априлских избора у Мађарској има своју парламентарну групу, упркос раније изнетом негативном мишљењу које о томе имају остале чланице удружене мађарске опозиције.


Кандидат мађарске опозиције за премијера је и интервјуу Инфорадију, рекао да је формирање странке већ започело и да се она базира на две већ постојеће партије, а то су Нови почетак, на челу са бившим функционером Мађарског демократског форума (МДФ) Ђерђом Гемешијем и Нова светска народна странка, коју води Јожеф Палинкаш, бивши председник Мађарске академије наука и министар у првој влади премијера Орбама (2001-2002).


Петер Марки-Зај је рекао да жели "конзервативну странку која је либерална када је реч о економским питањима и која прихвата вредности Европске народне партије".


Он је најавио да ће шеф Европске народне партије Доналд Туск, који је иначе у прилично лошим односима са премијером Виктором Орбаном, посетити Будимпешту 15. марта, на дан мађарског националног празника. Открио је да су његови претходни разговори са Микуласом Дзуриндом и Манфредом Вебером такође су били усмерени на питање будућег чланства споменуте странке у ЕПП-у. Туск је наводно већ изразио своју подршку у вези са будућом странком Маркија-Заја и њеним придруживањем породици ЕПП-а.


На питање ко ће водити нову политичку формацију, Марки-Зај је одговорио да о томе управо разговара са Гемешијем и Палинкашем, али да коначна одлука о томе још није донета.

bottom of page