top of page

Мађари у Украјини само делимично задовољни новим законом

Удружење украјинских Мађара "Закарпатје" (КМКС) поздравило је усвајање новог закона који регулише права мањина, али се у саопштењу додаје да тај правни акт још увек није у складу са свим препорукама Венецијанске комисије. Мађари у Украјини тврде да законодавци још увек нису вратили права која су мањине у тој земљи уживале до пре неколико година.



Неке одредбе закона могу се сматрати кораком напред, јер враћају поједина језичка права, углавном у областима образовања и информисања, тврди мађарско удружење, и додаје да су при изради закона узете у обзир одређене препоруке Венецијанске комисије, као и да су консултоване организације националних мањина.


"Значајан напредак је то што је право мањина на образовање на матерњем језику загарантовано чланом седам Закона о образовању. Позитивно је и то што ће деца која су школовање на мађарском језику започела пре школске 2018. године моћи да наставе школовање на том језику до завршетка средње школе. Међутим, КМКС жали због тога што закон и даље не дозвољава употребу језика мањина у окрузима као вишим административним јединицама и што је примена језичких права на нивоу самоуправа и даље подложна одлуци већине“, каже се у саопштењу.


Представници Мађара у Закарпатју замерају званичном Кијеву што нови закон условљава примену језичких права бројем особа мањинског порекла на одређеном подручју који, како се наводи законодавац, треба да износи најмање десет одсто од укупног броја становника датог насеља. "Дакле, припадници мањина који живе у срединама које не достижу овај прах, практично немају могућност коришћења језичка права, што додатно убрзава процес асимилације“, наводи организација.


Етнички Мађари такође замерају што закон не предвиђа слободну употребу националних симбола и услове за политичко представљање мањина. Неколико одредби закона је, тврде они, дискриминативне или чисто декларативне природе. То би, кажу, у пракси могло да доведе до различитих произвољних тумачења.


Закон, према вечима његових критичара, и даље није у складу са свим препорукама Венецијанске комисије, не гарантује права мањина загарантована Уставом Украјине и међународним документима, „и не враћа пуни обим ранијих мањинских права“.


КМКЗ се нада да је нови закон „само први корак ка враћању пуног поштовања националних мањина", односно закона који им је, не тако давно, пружао знатно већа права, пре свега у области образовања и свакодневног коришћења матерњег језика.

bottom of page