top of page

Мађарска помаже предузетништво у РС

Влада Мађарске покренула програм за развој предузетништва на подручју Републике Српске. У септембру ће бити расписан конкурс за доделу 35 милиона евра за 1.400 малих и средњих предузећа на подручју овог ентитета БиХ. Предузећа ће моћи да добију максималну појединачну подршку од 25.000 евра, речено је данас у Бањалуци.



Министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто изјавио је у Бањалуци да је "срамота Брисела" што је успорен европски пут земаља Западног Балкана. Он је рекао да за Мађарску није у реду то што Савет Европе није за БиХ обезбедио кандидатски статус.


"Ми, Мађари, подржавамо стабилност БиХ и европску интеграцију ове земље", казао је Сијарто после састанка са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком.

Према његовим речима, Мађарска ту подршку показује "не само речима, већ и делима", наводећи да 134 мађарска војника служе у оквиру ЕУФОР-а.


Мађарски шеф дипломатије је оценио да је проширење ЕУ једна од најважнијих политика и да јачање Уније није могуће без њеног проширења: "Што нас више има, то смо јачи, а то је најважније за регију Западног Балкана. Мађарска је заинтересована за стабилност и мир ове регије, чији смо непосредни сусед", казао је Сијарто.


Наводећи да ЕУ може да допринесе решавању историјских несугласица, мађарски званичник је нагласио да Мађарска поржава дијалог, као и да је против увођења санкција и претњи политичарима на подручју Западног Балкана.


"Подржали смо доделу статуса кандидата Украјини и Модлавији, али смо сматрали да статус кандидата требају да добију и Грузија и БиХ и срамота је што се то није десило", оценио је он.


Сијарто је навео да је Влада Мађарске покренула програм за развој предузетништва на подручју РС, наводећи да ће у септембру бити расписан конкурс за доделу 35 милиона евра за 1.400 малих и средњих предузећа на подручју овог ентитета БиХ. Предузећа ће моћи да добију максималну појединачну подршку од 25.000 евра. Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је сарадња БиХ и РС са Мађарском веома важна, додавши да је мађарском шефу дипломатије пренео да је разочаран због недавне одлуке Европског савета да БиХ не додели кандидатски статус.


Додик је оценио да је ЕУ била неправеда према БиХ, постављајући нереалних 14 приоритета као услов за добијање кандидатског статуса, при чему инсистирају на испуњавању питања која одговарају једино политичарима из Сарајева. Према његовим речима, ЕУ је још раније требало да прими БиХ у своје чланство и да је "моделира" у Унији.


"Ентузијазам за ЕУ код нас је спласнуо, али ми смо и даље опредељењи за европски пут", казао је Додик.


Он је потврдио да ће у среду отпутовати у Брисел, где би требало да се одржи нова рунда преговора лидера политичких странака из БиХ под покровитељством председника Европског савета Шарла Мишела.


"ЕУ треба да нам да реално проводиве препоруке, јер централизације БиХ кроз ЕУ неће проћи. Ако нас терате да бирамо чланство у ЕУ са централизацијом у БиХ или РС, ми бирамо РС", казао је Додик.


Додао је да је на састанку било речи и о стању у Украјини и да је Сијарту пренео своју жељу да се тај сукоб што пре оконча, наводећи да разуме став Мађарске, која је у вези са украјинско-руским сукобом првенствено водила рачуна о својим националним интересима.


"И ми у РС морамо да се одговорно односимо према очекивању нашег народа, морамо да пратимо те интересе и да не можемо да уведемо санкције Русији, без обзира на очекивања из ЕУ и САД", нагласио је Додик.

bottom of page