top of page

Мађарска привреда у паду осми месец заредом

Индустријска производња у Мађарској је у септембру пала за 7,3 одсто на годишњем нивоу, док је у претходном месецу пад износио 5,2 одсто, саопштио је Централни завод за статистику (КСХ).



Добици су забележени у производњи електричне опреме и аутомобила, док је пад регистрован у производњи рачунара, електронике и оптичке опреме, као и у производњи хране, пића и дувана. У периоду јануар-септембар производња је опала за 4,9 одсто на годишњем нивоу.


Према последњим подацима КСХ-а, спољнотрговински суфицит је у септембру износио је 1,3 милијарде евра, уз напомену да су и увоз и извоз значајно повећани. Ниво робне размјене са иностранством повећан за 13% на страни извоза и 8,1% на страни увоза, у односу на претходни месец.


Обим извоз је опао за 5,1% на годишњем нивоу, и то на 12,756 милијарди евра, што је други месец заредом, док је увоз опао за 19,4%, односно на 11,493 милијарде евра и то је шести месец заредом. Трговина са другим државама чланицама Европске уније чини 76% мађарског извоза и 69% њеног увоза.


Извоз је у периоду јануар-септембар порастао за 7,1% на годишњем нивоу, и то на 112,756 милијарди евра, док је увоз опао за 5,2% на 105,906 милијарди евра. Трговински суфицит достигао је 6,849 милијарди евра.

bottom of page