top of page

Мађарски "Грипени" поново узбуњени

У Будимпешти је данас објављено да је 3. маја у касним вечерњим сатима на радару откривена неидентификована летелица, због чега је Служба противваздушне одбране Оружаних снага Мађарске била упозорена и потом ангажовала борбени авион "Грипен", из Службе за приправност противваздушне одбране, наводи се у саопштењу Министарства одбране.



Радарска техника је детектовала сигнал око 22 часа, близу границе у источном делу Мађарске. Није пронађена ниједна летелица, али је авион остао у ваздуху и патролирао неко време, пре него што се вратио у базу Кечкемет, преноси МТИ.


Како смо раније извештавали, од избијања руско-украјинског рата, мађарски борбени авиони "Грипен" су су били хитно ангажовани неколико пута. Тако су 14. марта мађарске одбрамбене снаге упозорене на опасност у којој се нашао српски путнички авион на релацији Београд - Москва. Београдски контролни торањ обавестио је цивилну контролу летења да је јављено како летелица "носи бомбу", али се касније испоставило да је узбуна била лажна.


Мађарски ловци су нешто касније позвани због још једне претње бомбом, када је противваздушна одбрана упозорена се претило такође путничком авиону који је летео под српском заставом од Београда до Санкт Петербурга.

bottom of page