top of page

НАТО данас и о новим трупама у Мађарској

На данашњем самиту НАТО-а у Бриселу, лидери земаља Алијансе требало би да се договоре и о јачању снага на источном крилу НАТО, уз распоређивање четири нове борбене трупе у Бугарској, Мађарској, Румунији и Словачкој.



Овакав распоред ће са већ постојећим борбеним јединицама у Пољској и балтичким земљама чинити укупно осам мултинационалних НАТО групација на североистоку Алијансе. Очекује се да ће се лидери НАТО-а осврнути и на безбедност Молдавије и БиХ, за које се процењује да могу бити угрожене "руским подривајућим деловањима". Очекује се и позив НАТО-а Белорусији да "оконча саучесништво у Путиновој инвазији". Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је пред самит лидера НАТО у Бриселу упозорио на понашење Кине у светлу инвазије Русије на Украјину и оценио да ће лидери НАТО са самита позвати Пекинг да се као чланица Савета безбедности УН уздржи од подршке "руским ратним активностима" и да се "придружи остатку света у позиву на тренутни мирни крај рата".

Столтенберг напомиње да ће одлуке које лидери чланица НАТО донесу имати дугорочне импликације у циљу јачања безбедности, што ће захтевати и значајна издвајања за одбрану.

"Очекујем да ће савезници одлучити да удвоструче своја издвајања. Имамо нову ситуацију где видимо да мир не можемо узети здраво за готово", каже Столтенберг.

Он је још једном истакао чињеницу да су Европа и Северна Америка уједињене у супротстављању руској агресији, подршци Украјини и заштити свих савезника.

bottom of page