top of page

Нађ: Мађарска водећа дестинација за кинеске инвестиције

Обраћајући се на шестом кинеском Међународном сајму увоза у Шангају, министар економског развоја Мађарске Мартон Нађ поновио је противљење његове владе политици која подржава формирање геополитичких блокова, рекавши да Будимпешта тежи повезивању Истока и Запада.



„Поносни смо што је Мађарска сада дестинација број један за кинеске инвестиције у централној Европи“, рекао је Нађ, наводи се у саопштењу министарства. Он је истакао да је чињеница да 34 одсто СДИ сада долази из источних економија, у поређењу са мање од 10 одсто из 2010. године, "што сведочи о успеху мађарске стратегије отварања ка истоку".


Мађарска је у процесу развоја екосистема везаног за производњу електричних возила, што ће укључити источне и западне компаније које раде заједно на производњи електричних мотора, батерија, соларних панела, електричних пуњача и комплетних возила, рекао је министар. Нађ каже да би тренутни износ СДИ у Мађарској од 100 милијарди евра могао да се удвостручи до 2030. године, указујући на предности снажног прилива СДИ.


Он је рекао да су на макро нивоу директне стране инвестиције подстакле производњу и спољну трговину. До 2030. године, однос мађарског извоза према БДП-у могао би да достигне 100 одсто, а сложеност извоза би остала међу највишима у свету. Све ово би могло помоћи да ниво развоја Мађарске до краја деценије достигне 90 одсто просека Европске уније, додао је он.


На микро нивоу, рекао је Нађ, приливи СДИ су имали мултипликативни ефекат на развој мађарских предузећа када је реч о истраживању и развоју и технолошком напретку. "Циљ владе је да у ланцима снабдевања фабрика које раде у Мађарској буде што више мађарских добављача. Треће, интензивнија трговина би такође могла да подстакне сектор логистике. Овај сектор тренутно чини 5 одсто БДП-а", рекао је Нађ, напомињући да је циљ владе да удвостручи тај удео до краја деценије.


Министар је поздравио кинеску иницијативу Појас и пут (БРИ), као најсвеобухватнији пројекат на свету. Он је рекао да, иако су Мађарска и Кина имале своје заједничке приоритетне инвестиционе пројекте, попут железничке пруге Будимпешта-Београд, учешће Мађарске у пројектима развоја инфраструктуре у оквиру БРИ је релативно ниско у поређењу са другим земљама. Каже да би Мађарска требало да учествује у већим пројектима у оквиру иницијативе, у интересу одржавања свог нивоа прилива кинеских СДИ, производње и трговине.


На маргинама сајма, Нађ је разговарао са челницима Индустријске и комерцијалне банке Кине (ИЦБЦ), највећег светског комерцијалног зајмодавца, наглашавајући циљ Мађарске да постане регионално финансијско средиште, поред тога што ће бити место сусретања источног и западног капитала и најсавременије технологије.


Влада је посвећена томе да ИЦБЦ отвори филијалу у Мађарској, рекао је он. Нађ је истакао снажан развој мађарско-кинеских односа у последњем периоду, истичући значај посете премијера Виктора Орбана Кини прошлог месеца.

bottom of page