top of page

Нема одговориних за загађење Дунава

Опозициона Демократска коалиција упутила је питање главном јавном тужиоцу и министру унутрашњих послова ко је одговоран за случај загађења нафтом у Сигетсентмиклошу, јужно од Будимпеште, пре три године, рекао је на конференцији за медије министар владе у сенци, задужен за заштиту животне средине.



Оливио Кочиш-Цаке рекао је на заједничкој конференцији за новинаре са Евом Кочиш, кандидатом ДК за градоначелника Сигетсентмиклоша, да је у децембру 2020. неколико хиљада литара отпадног уља испуштено у потканал реке Дунав, у области која има статус "Натура 2000", када је реч о заштити животне средине.


Као резултат тога, животна средина је тешко девастирана на површини од 1.800 квадратних метара, додао је он. Кочиш-Цаке је рекао да је "ужасно што нико није одговоран за загађење нафтом, док је чишћење тог подручја коштало неколико стотина милиона форинти".


Странка је упутила писмо главном јавном тужиоцу Петеру Полту, са питањем зашто кривац није пронађен, рекао је он и додао да је посланичка група те странке писмено затражила и од министра унутрашњих послова став о овом проблему. Истакао је да је ДК одлучна да открије ко је одговоран у овом случају, како би спречила да такав чин убудуће остане без последица.

bottom of page