top of page

Немачка криза слаби економију окружења

Слабост немачке привреде је велики изазов за земље средње Европе, зависне од извоза. Већ годинама регионална сарадња са немачком аутомобилском индустријом представља огромну покретачку снагу за државе у региону. Сада је, међутим, немачка локомотива застала и изгледи за раст региона се погоршавају.



Ситуацију погоршавају геополитички ризици, пре свега рат у Украјини, али на немачки извоз утичу и сукоби на Блиском истоку и растући протекционизам. Економска превирања у земљи главних трговинских партнера централноевропског региона и стална слабост аутомобилског сектора, ризикују даљи економски пад у региону, рекла је за Ројтерс Даун Холанд, директорка економских истраживања у агенцији Мудис аналитикс.


Централну Европу је прошле године погодио талас инфлације, при чему су централне банке биле присиљене да подигну своје референтне каматне стопе на највише 20 година, што је изазвало нагли пад реалних плата. Немачке компаније су имале годишњу продају од око 250 милијарди евра у централној Европи 2021. и директно су запошљавале око милион људи, према анализи Бундесбанке.


Трећина чешког извоза и четвртина мађарског, зависе од Немачке, као и 20 одсто словачког извоза, каже се у анализи С&П Глобал. Пољска је мање изложена зависности, има велико домаће тржиште, а осим тога, пољски извоз мање зависи од производње аутомобила.


За већину компанија које је Ројтерс анкетирао, најбољи сценарио би била стагнација у продаји ове године, иако неке фирме нису искључиле потпуни пад прихода и могуће отпуштање радника. Немачка аутомобилска индустрија се бори не само са слабошћу америчког и европског тржишта, већ и са сталним високим трошковима енергије и глобалним преласком на е-мобилност.


У централној Европи, Мађарска предњачи у инвестирању у производњу батерија и електричних аутомобила, посебно у приливу кинеског капитала – позиционирајући се као место сусрета источних и западних инвеститора.


Потражња у аутомобилској индустрији је нагло пала, подстакнута инфлацијом, високим каматним стопама и економском неизвесношћу - рекао је Тамаш Мођорози, шеф пословног развоја у Групацији фондова. Ото Данек, потпредседник Удружења чешких извозника, рекао је да би тај сектор могао да доживи нагло успоравање од друге половине 2023, због слабости у Немачкој. Релативно мали пад тражње из овог региона снажно ће утицати на извозни сегмент у целини, каже Данек.


"Продужена слабост Немачке један је од главних ризика које видимо за регион Централне и Источне Европе", каже Карен Вартапетов, виша аналитичарка С&П Глоба. То би могло да омете средњорочни раст у ЦИЕ и настави да омета већ изазовне планове фискалне консолидације, додала је она.

bottom of page