top of page

"Непсава": Мађарска блокирала декларацију

Први пут у скоро три деценије, Европски економски простор (ЕЕП) није могао да изда коначну декларацију на свом последњем састанку, пошто је Мађарска одбила да је потпише, у знак освете Норвешкој, за повлачење 215 милиона евра грантова, преноси "Непсава".


Представници земаља ЕЕА (укључујући земље чланице ЕУ, Исланд, Лихтенштајн и Норвешку) састају се два пута годишње у главном граду Белгије, како би размотрили своје односе и одлучили о кључним питањима сарадње. На крају ових састанака, заједничка изјава се обично усваја једногласно.


Овог пута, међутим, влада коју предводи Виктор Орбан одлучила је да блокира усвајање такве коначне декларације о развоју сарадње на састанку ЕЕА, одржаном јуче, известила је "Непсава", позивајући се на дипломатске изворе.


Аналитичари кажу да је тај потез вероватно политичка порука и да би могао да буде освета званичне Будимпеште Норвешкој, која је ускратила Мађарској приступ средствима из норвешких грантова за буџетски циклус 2014-2020.


„Мађари су држали заједничку декларацију као таоца, како би утицали на њихов билатерални спор са Норвешком око грантова. Блокирали су све путеве за компромис“, рекао је за "Непсаву" дипломата који је тражио да остане анониман.


Осло је у августу саопштио да је Мађарска изгубила 215 милиона евра (77 милијарди форинти) норвешких средстава након што је истекао рок за преговоре о исплати финансијске помоћи. Грантови Норвешке и ЕЕА су првобитно успостављени јер Норвешка, Исланд и Лихтенштајн нису чланице Европске уније, али имају приступ јединственом тржишту ЕУ, у замену за финансијске доприносе те три земље. Споразум са ЕУ предвиђа да се део ове помоћи мора искористити за развој привреде и цивилног сектора земаља централне Европе.


Међутим, Мађарска и Норвешка нису успеле да постигну договор о томе да НВО сектор расподели мањи део грантова намењених цивилном друштву (око 5 одсто од укупног износа). Норвешка је инсистирала да тај новац цивилном сектору не расподељује мађарска држава, већ да мора бити изабран "независни менаџер фонда", на основу распосаног јавног конкурса и низа строгих критеријума.


Норвешко министарство спољних послова је тада саопштило да је мађарска влада одбила да прихвати најбољег кандидата за тај задатак и да је због тога одбила целокупну суму новца. Према извештајима штампе, кандидат би била мађарска невладина организација Екотарт фондација. Влада коју предводи Орбан, међутим, описала је фондацију као „Сорошеву организацију“ и нагласила да би била спремна да прихвати било ког другог кандидата осим Окотара.


Орбанова администрација је саопштила да Норвешка дугује Мађарској овај новац и да ће употребити сва средства да врате новац. Мађарска влада је чак обећала да ће предузети правне мере по том питању.

bottom of page