top of page

Нова инвестиција "Ербаса" у Мађарској

"Ербас" је положио камен темељац за фабрику хеликоптерских делова у мађарском месту Ђула. Реч је гринфилд инвестицији те компаније и мађарске војне индустрије, која ће почети рад 2022. године. Kонкурс за више стотина домаћих радних места у "Ербасовој" фабрици биће расписан током идуће године.


Погон у Ђули ће производити металне делове за хеликоптерске динамичке елементе и подиже се на основу меморандума о индустријској сарадњи који су потписали "Ербас" и челници владе из Будимпеште задужени за наменску индустрију.


Мађарска војска је највећи клијент "Ербаса" у региону. У оквиру програма модернизације оружаних снага "Зрински 2026", од ове компаније набављени су хеликоптери, авиони и високотехнолошки систем за командовање ПВО. Будимпешта је тако купила 20 лаких вишенаменских хеликоптера Х145М и шеснаест тешких вишенаменских хеликоптера Х225М. За потребе транспорта војника у НАТО и друге међународне операције 2017. купљена су и два путничка "Ербаса" А319 .


Ове године пензионисан је и последњи примерак транспортног авиона Ан-26 совјетске производње, а спекулише се да би могли да их замене тешки војни транспортни авиони Ербас А400М. Мађарска је од "Ербаса" такође купила интегрисани систем руковођења, командовања, обавештајне и информатичке подршке (БМЦ4И) за ПВО на националном нивоу под називом САМОЦ.


Тај систем омогућава високу координацију свих ракетних јединица ПВО и користи га више чланица НАТО. Мађарску војску је за коришћење тог система обучавало немачко ратно ваздухопловство. У суседној Румунији "Ербас" је прошлог месеца најавио подизање фабрике хеликоптера уколико се Букурешт определи за куповину војних средњих транспортних летелица Х215М.

bottom of page