top of page

Новости за Британаце у Мађарској

Мађарска полиција (ОРФК) саопштила је да се од 1. јануара 2021. године мењају правила везана за улазак држављана Велике Британије у Мађарску и издала упутства за путнике из те земље.


У Будимпешти је објављен водич о томе на који начин особе са британским пасошем након Брегзита могу да улазе у Мађарску. На основу закона из 2020. године, којим се уређују боравишна права грађана Велике Британије и чланова њихових породица, они који дуже времена живе у Мађарској задржаће права која су имали као држављани Европске уније, и после 1. јануара 2021. Они такође могу да поднесу захтев за повлашћени статус у Националној имиграционој служби (ОИФ).


Грађани Велике Британије чији чланови породице немају споменуто право, подлежу општим правилима која важе за држављане тзв. трећих земаља. ОРФК је такође саопштио да ће држављани Велике Британије бити изузети од захтева за издавање визе, када путују у Мађарску.


Велика Британија гласала је за излазак из ЕУ 2016. Званично је напустила блок у јануару 2020, ушавши у прелазни период након Брегзита, који истиче 31. децембра.

bottom of page