top of page

ОЕЦД укорио Мађарску због несарадње

Мађарска треба хитно да примени дугогодишње препоруке ОЕЦД-а за борбу против корупције, да промени законе у овој области и побољша сарадњу са Радном групом за корупцију, саопштила је ова организација, уз констатацију да Мађарска и даље не спроводи кључне делове Конвенције ОЕЦД-а против корупције.



До јуна 2023. влада у Будимпешти мора да пријави Радној групи за корупцију да је "постигла значајан напредак у реешавању преосталих препорука, које се односе на имплементацију Конвенције ОЕЦД-а против корупције, или ће Радна група послати мисију на високом нивоу у Мађарску", каже се у саопштењу. Предложена мисија је, наводи се даље, резултат неуспеха Мађарске да постигне напредак у спровођењу дугогодишњих препорука, укључујући и неколико које датирају из 2012. године.


Радна група је такође озбиљно забринута због ниског нивоа откривања корупције из иностранства и напомиње да од 2012. године није откривен ниједан такав случај.


Ово тело, додаје се у саопштењу, наставља да прати питања која се односе на утицај законодавних реформи на способност медија и невладиних организација да играју ефикасну улогу у откривању корупције из оностранства и на независност правосуђа у земљи.


Мађарска је у децембру прошле године позвана да ажурира рад своје радне групу по овим питањима, али је одлучила да то не учини, истиче ОЕЦД. Њихова Радна група је, како је истакнуто, разочарана општим недостатком ангажовања Мађарске у погледу извештавања и стога позива владу у Будимпешти да покаже своју посвећеност процесу праћења коруптивних активности.

bottom of page