top of page

Опозициja: Конгрес Фидесa као ЦК КП

Нема велике разлике између конгреса Фидеса и конгреса бивше Комунистичке партије Мађарске (МСМП), јер је „шеф“ поново изабран без ичијег противљења, сматра градоначелник Будимпеште, а истог мишљења је и већина мађарских опозиционих партија.


Реагујући на јучерашњи Конгрес Фидеса, опозиционе партије су повукле паралелу са конгресом некадашње комунистичке партије, јер су премијер Виктор Орбан, па чак и потпредседници, поново изабрани без иједног противкандидата или гласа против.


Петер Марки-Зај, кандидат уједињене опозиције за премијера, своје мишљење о партијском конгресу Фидеса изнео је на видео-снимку објављеном на његовој Фејсбук страници, где је рекао да политичари Фидеса више нису уверени у своју победу и да су уплашени.


Уочи Конгреса Фидеса, независни посланик Акош Хадхази је на својој страници на друштвеној мрежи поставио слику на којој је приказан Конгрес Комунистичке партије Кине уз текст: „Ово је узбудљив дан, данас је конгрес странке Фидес. Хоће ли поново изабрати шефа?“


Независна посланица Бернадет Сел успротивила се говору заменика премијера Жолта Шемјена, у којем је похвалио премијера Виктора Орбана за "изванредно поступање током пандемије". Према њеним речима, Орбан не заслужује похвале за суочавање са пандемијом, јер је под његовим вођством "Мађарска постала земља са највећом стопом смртности на свету, зато што није уведено бесплатно тестирање, као у суседној Аустрији".


Тимеа Сабо, ко-лидер Парбеседа, осудила је конкретну тврдњу из премијеровог говора, да "Мађарска више неће бити колонија". Према њеним речима, влада је планирала да узме милијарду долара кредита за изградњу кампуса Универзитета Фудан у Будимпешти, што би, по њој, у стварности земљу претворило у колонију Кине.


Према речима председника Јобика, Петера Јакаба, Мађарска је већ међу водећим земљама по корупцији, сиромаштву, порезима, лажима и ароганцији. Такође је исмејао Орбаново обећање да ће елиминисати сиромаштво у земљи у року од десет година:„Колико смо пута чули ово обећање?", упитао је Јакаб.

bottom of page