top of page

"Опозиција добила више стране помоћи него што се мислило"

Удружена опозиција је пред прошлогодишње изборе добила далеко више новца из иностранства него што се до сада знало, на основу информацијама објављених у јавности, објавио је Национални информативни центар (НИК).



Акција за демократију, америчка невладина организација, послала је организацијама блиским опозицији преко 3 милијарде форинти (7,6 милиона евра). То је више него што се раније мислило, наводи НИК.


На сајту скупштинског Одбора за националну безбедност, објављен је транскрипт сведочења начелника НИК-а, бригадног генерала Золтана Андраша Ковача, који сугерише да је укупан износ финансирања од стране америчке организације 3,174 милијарде форинти, што је око 160 милиона више него што је раније наведено, преноси МТИ.


Ово финансирање је, како се наводи, било поврх финансирања из других извора, у укупном износу од 1,1 милијарду, од чега је 900 милиона форинти дошло из једне швајцарске фондације. Циљ је био исти као и онај који је имала америчка невладина организација, наводи се у транскрипту.


Према МТИ-ју, инострана финансијска средства упућена мађарској опозицији премашила су 4 милијарде форинти, а крајњи корисници су, између осталих, били и различити политички аналитичари и стручњаци за маркетинг.


Пре неколко месеци, инострану финансијску подршку споменуо заједнички кандидат опозиције за премијера Петер Марки-Зај. Средства, како је рекао, нису упућена партијама, већ његовој организацији - Покрету "Мађарска свих", чиме је заобиђена законска забрана да странке добијају инострана средства.

bottom of page