top of page

Опозиција критикује владине додатне мере

Мађарске опозиционе странке критиковале су допунске мере које је влада донела у суботу, ради заштите националне економије од даљег пада, изазваног епидемијом короне.


Петер Јакаб, председник Јобика

Портпарол Демократске коалиције (ДК) Балаж Баркоци, рекао је да је влада дубоко завукла руку у џепове општинских управа, преполовивши локални порез на пословање. Ова странка је позвала владу да се уместо тога одрекне пореза на добит и пружи директну подршку предузећима у невољи, као и људима који су остали без посла због „недовољних владиних мера за заштиту радних места“.


Лидер Јобика Петер Јакаб, рекао је у поруци на Фејсбуку да је владино обећање да ће покрити две трећине трошкова зарада у секторима који су присиљени да се затварају због епидемије „премало, чак као козметичко олакшање“.


Копредседавајући социјалиста (МСП) Берталан Тот, каже да би смањење стопе ПДВ-а или повећање накнада за тражиоце посла помогло, али да „Фидесов режим поново не пружа помоћ људима који се боре да опстану".


Градоначелник Будимпеште Гергељ Карачоњ, копредседавајући Парбеседа (Дијалога), рекао је да преполовљење локалног пословног пореза "неће сузбити кризу, већ ће је продубити".


Лидер посланичке групе владајућг Фидеса Мате Кочиш, изјавио је, реагујући на градоначелникове коментаре на Фејсбуку, да је смањење локалног пословног пореза неизбежно за мала и средња предузећа, како би преживела економске последице пандемије и задржала посао. Додао је да предузећа у Будимпешти нису имала стотине милијарди резерви, "за разлику од Карачоња, који је уштеду у градској каси наследио од бившег градоначелника Иштвана Тарлоша".

bottom of page