top of page

Опозиција тражи преиспитивање уговора о изградњи брзе пруге

Опозициона странка Парбесед (Дијалог) затражиће од Управе за заштиту суверенитета, чије је формирање најавила влада, да преиспита уговоре потписане за пројекат нуклеарне електране Пакш 2 и "одређене споразуме" са Кином и Русијом, рекао је Бенедек Јавор, носилац листе те странке за предстојеће изборе за Европски парламент.


"Управа за заштиту суверенитета имаће задатак да досађује цивилима, опозиционим политичарима и новинарима, води клеветничке кампање и производи компроитујуће садржаје руског типа“, рекао је он и дидао да су то задаци који немају никакве везе са суверенитетом Мађарске, али „ће укључивати уклањање остатака демократије“.


Истовремено, Јавор је рекао да би требало предузети мере да се заштити суверенитет Мађарске, због напора Русије и Кине да стекну утицај „методама познатим са Балкана и из трећег света, развојем економске и политичке зависности“. Парбесед ће затражити од Управе за заштиту суверенитета да преиспита руско-мађарски споразум о нуклеарној сарадњи, уговоре о проширењу Пакша, укључујући уговоре о финансирању, мађарске дугорочне уговоре о снабдевању гасом и споразуме о транспорту гаса, затим уговор о изградњи железничке пруге Будимпешта-Београд и кинески зајам дат банци МВМ, рекао је он.


Јавор сматра да ове уговоре треба преиспитати како би се открило како се Русија и Кина мешају у унутрашње послове Мађарске.

bottom of page